Algemeen nieuws

  1. Meer dan twee dozijn reddingswerkers zijn sinds zondag bezig om twee speleologen te bereiken die sinds zaterdag vastzitten in een grottenstelsel in het Poolse Tatra-gebergte.
  2. Feyenoord wacht na drie speelrondes nog altijd op de eerste zege van het seizoen in de Eredivisie. De ploeg van coach Jaap Stam kwam zondag in de eigen Kuip niet verder dan 1-1 tegen FC Utrecht.
  3. Op zondag sprongen een aantal migranten overboord van het Spaanse schip Open Arms, waarna ze naar de kust van Italië probeerden te zwemmen. Het Spaanse schip met 107 migranten aan boord wacht al dagen voor de kust van Italië. Minister Salvini heeft het schip opgedragen de Italiaanse territoriale wateren te verlaten en naar Spanje te varen.
  4. In Hongkong zijn zondag ruim 100.000 betogers samengekomen voor een vreedzaam protest. In tegenstelling tot andere demonstraties afgelopen weken kwam het dit keer niet tot een confrontatie tussen betogers en politie.
  5. Gibraltar laat de Iraanse olietanker Grace 1 definitief vertrekken. Het Britse overzeese gebiedsdeel zegt niet te kunnen ingaan op een bevel van een Amerikaanse federale rechtbank om het schip weer aan de ketting te leggen.
  6. De politie heeft zondagochtend en -middag enkele uren onderzoek gedaan naar een 'verdacht' pakketje bij de Sint Vituskerk in Hilversum. Daar zaten echter geen explosieven in, liet de politie weten. De koffer bleek compleet leeg te zijn.
  7. Het Verenigd Koninkrijk zal na een 'no deal-Brexit' te maken krijgen met grote tekorten aan voedsel, brandstof en medicijnen. Dat staat in officiële regeringsdocumenten die naar de Britse krant The Sunday Times zijn gelekt.
  8. Door een zelfmoordaanslag met een explosief in een trouwzaal in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn zaterdagavond zeker 63 doden en 182 gewonden gevallen. Dat meldt de Afghaanse regering die ook bevestigt dat het om een terroristische aanslag gaat en dat veel vrouwen en kinderen onder de slachtoffers zijn.
  9. In IJsland wordt zondag het verdwijnen van een gletsjer herdacht met een 'herdenkingsdienst' en de onthulling van een monument. De Okjökull is de eerste 'doodverklaarde' gletsjer die vrijwel volledig is verdwenen door de gevolgen van klimaatverandering, aldus de BBC.
  10. Van alle Amerikanen lopen Afro-Amerikaanse mannen de meeste kans te worden gedood door de politie. Voor hen is het risico één op duizend. Daarmee is politiegeweld met name voor jonge zwarte mannen een van de belangrijkste doodsoorzaken, blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van drie Amerikaanse universiteiten, dat eerder deze maand is gepubliceerd.
Top